Полезна информация

Схема на оборудване за басейни


1 - Филтър
2 - Помпа
3 – Шестпътен вентил
4 - Скимер
5 - Сифон
6 – Вакуум дюза
7 – Вливна дюза
8 – Автоматична подочистачка
9 - Маркуч
10 – Четка за почистване
11 - Стълба
12 - Транплин
13 - Подводно осветление
14 - Кабел
15 – Разклонителна кутия
16 - Трнсформатор
17 - Дозираща помпа
18 – Съд за химикали за басейни
19 - Термопомла
20 – Табло за контрол

 

Защо и как да поддържаме басейна без хлор?

 

Не е тайна, че водата в басейна обикновено се третира с хлор. Това е най-честия и евтин метод за дезинфекция на водата. И в допълнение, това е много вредно. Често се използва освен за частни басейни, така и за дезинфекция и обществени басейни, хотелски басейни. Само докато се доближите до басейна и Ви удря остър мирис на хлор в носа. След къпане във водата излизате с червени очи и раздразнена чувствителната кожа. Да не говорим избелелите бански и вредни ефекти върху косата.
Дори и в най-чистите басейни, къпейки се се сблъсквате с над 600 милиона бактерии. Факт е, че хлора убива бактериите попаднали във водата,но това отнема до 45 минути, през което време бактериите продължават да Ви атакуват. Свързването на хлора с органични вещества във водата образува т.нар трихалометани. Според медицината трихалометанът влияе на централната нервна система, нарушава работата на черния дроб и бъбреците.
Често хората които са в контакт с разтвори на хлор като белина и други концентрати страдат от хроничен бронхит. Изследванията показват , че това са приблизително 21.2%.
Когато става въпрос за Вашия басейн, вие очаквате това да е място за релакс, почивка и плуване и поддържане на добра физическа форма. Можем да ви предложим такава система за дезинфекция на водата посредством йонизация и оксидация с два вида електроди - мед и титаний съчетана с UVC система. Цялата система за дезинфекция се контролира от ел. табло
Медта има много силни коагулиращ свойства. Ето защо, дори и най-малката прашинка се утаява в филтъра. Благодарение на медта и нейните коагулационни свойства, водата в басейна е кристално чиста
Все по-голям брой хора се замислят за здравето си и това на близките си, затова предпочита да поддържат водата в басейна си чиста без хлор. Това има следните предимства
- Без миризма на хлор
- Чиста вода без водорасли, тиня и замърсявания
- Без дразнене кожата очите
- Без алергии
- Подходяща за деца
- Ниска консумация на електроенергия
- Екологично чист продукт
- Спестяват се време и пари
- Лесно използване, без да отнема време
- Дълъг период на експлоатация
Повече за такава система може да намерите на страница на системата Crystal Pool System

 

Защо е важно pH на басейна да е в норма?

 

Нивото на рН на водата в басейна е изключително важен показател.
Стойността на рН описва концентрацията на свободните водородни йони във водата.
Когато нивото на pH е ниско, средата е киселинна. Когато нивото на pH е високо, средата е алкална . В алкална среда водораслите се развиват много бързо. В същото време при високо pH на водата, препаратите за дезинфекция чрез окисляване (хлор, кислород и др.) са неефективни поради способността на органичните съединения (водораслите) да издържат на окисление в алкална среда. Ето защо препоръчваме да третирате водата в басейна си само след като сте регулирали pH показателя в норма 7,0-7,6. Всички необходими препарати и тестери за басейни може да закупите от тук 

 

 

Как да подготвим басейна за новия сезон, какво трябва да направим

Ако правилно сте зазимили басейна си през предния сезон, не би трябвало да имате проблеми през новия. Необходими е да проверите дали филтрационната система е в изправност, ако е необходимо да допълните пясък във филтъра / филтрите.
Ако се затруднявате или имате проблем, може да се свържете с нас. Ако имате покривало за басейна, водата и самият басейн са чисти, необходимо е само да допълните басейна с вода, да регулирате pH в нормалните граници и да третирате шоково водата със хлор.
Ако нямате покривало и басейна е много мръсен ще се наложи първо да го изпразните. Трябва да изключите помпата, да настроите шест-пътния вентил на филтъра в режим „източване“ и да включете помпата за изпомпване на водата.
Следва старателно да почистите стените, дъното, преливния канал или скимерите със препарат, да го напълните с вода, да регулирате pH и да третирате водата с хлор, шоково в продължение на няколко дни. След шоковото третиране на водата в басейна и нормализиране на показателите на водата, басейнът е готов за експлоатация. Не забравяйте редовно да измервате pH на водата и да регулирате при отклонение от допустимите граници.
Въпрос на избор какъв начин на поддържане на водата ще изберете – със или без хлор, течен кислород или система за пречистване на водата.